
Soms lijken we op de automatische piloot te leven. We zeggen dat het goed gaat, terwijl we ons eigenlijk uitgeput voelen. We streven naar perfectie, maar raken juist verstrikt in twijfel en stress. En we blijven maar ‘ja’ zeggen, ook als we al op onze tenen lopen.
Herkenbaar? Je bent niet de enige.
We trappen allemaal wel eens in dezelfde valkuilen. Het goede nieuws: als je ze leert herkennen, kun je ze ook stap voor stap gaan doorbreken.
In deze blog lees je over een paar veelvoorkomende patronen – én hoe je ze kunt ombuigen.
De valkuil van altijd maar 120% geven
Het lijkt zo logisch: als je ergens voor gaat, dan ga je er vol voor. Maar wanneer is het eigenlijk goed genoeg? De drang naar perfectie kan verlammend werken en kost onnodig veel energie. Het idee dat alles altijd beter kan, zorgt er soms juist voor dat je minder effectief bent.
Hoe pak je het anders aan? Vraag jezelf af: wat is ‘goed genoeg’ in deze situatie? Vaak zit daar het antwoord al. Bedenk ook hoe anderen het aanpakken. Collega’s die een taak afronden en tevreden zijn, terwijl jij blijft schaven? Misschien kun je daar iets van leren.
“Het gaat goed” – maar gaat het ook écht goed?
Het is een automatische reactie: iemand vraagt hoe het met je gaat en je antwoordt zonder nadenken “prima” of “druk, maar goed”. Maar klopt dat eigenlijk wel? Soms is het verfrissend om eerlijk te zijn, niet alleen naar anderen, maar vooral naar jezelf.
Hoe pak je het anders aan? Probeer eens een ander antwoord, zoals: “Ik zit in een nieuwe fase en ben nog aan het ontdekken hoe dat voelt.” Dit opent het gesprek en voelt vaak ook voor jezelf oprechter. Je hoeft niet meteen je hele levensverhaal te delen, maar een beetje nuance kan helpen.
De illusie dat je alles kunt blijven stapelen
Je krijgt een extra taak op je bord en denkt: dat kan er nog wel bij. Tot je na een paar weken merkt dat je overloopt. Wat we vaak vergeten, is dat er iets af moet als er iets bij komt.
Hoe pak je het anders aan? Maak het concreet: als je ‘ja’ zegt tegen een extra project, waar zeg je dan ‘nee’ tegen? Misschien betekent het dat je minder tijd hebt voor een ander project of vaker ‘nee’ moet zeggen tegen spontane verzoeken. Houd een realistisch beeld van wat je aankunt.
Zelfzorg is geen luxe – het is een basisbehoefte
Zelfzorg wordt vaak gezien als iets wat je doet als je tijd over hebt. Maar juist in drukke periodes is het essentieel. Toch is het lastig om dat voor jezelf toe te staan. Even apart gaan zitten in de pauze of alleen reizen in plaats van met collega’s, voelt soms bijna asociaal. Maar het kan precies zijn wat je nodig hebt.
Hoe pak je het anders aan? Bedenk: wat geeft mij energie en wat kost me energie? Misschien werkt een lunchwandeling in je eentje beter dan een gesprek aan een volle lunchtafel. Gun jezelf de ruimte om hierin te kiezen wat goed voelt.
Herkenbaar?
Waarschijnlijk wel. En dat is niet erg, want valkuilen horen erbij. Maar hoe bewuster je ermee omgaat, hoe minder vaak je erin trapt. Kleine aanpassingen kunnen al een groot verschil maken. Waar ga jij op letten de komende tijd?
In mijn coaching help ik je om jouw patronen helder te krijgen, zodat je bewuster keuzes kunt maken die echt bij je passen. Of het nu gaat om grenzen stellen, omgaan met perfectionisme of meer ruimte maken voor jezelf – samen kijken we wat jij nodig hebt.
Een vrijblijvende telefonische kennismaking is zo gemaakt!
Esther@esthervonfaber.nl of bel 06 14343430