Als een werknemer langdurig ziek is en terugkeer naar de eigen of een andere functie binnen de organisatie niet mogelijk blijkt, is de werkgever wettelijk verplicht om re-integratie in het Tweede Spoor te starten. Dit betekent dat de werknemer wordt begeleid naar passend werk bij een andere werkgever.
Het Tweede Spoor-traject wordt ingezet volgens de Wet verbetering poortwachter (WvP) en gestart op basis van een arbeidsdeskundig onderzoek na één jaar ziekte. Gedurende dit proces lopen Spoor 1 en Spoor 2 vaak parallel, totdat duidelijk is of terugkeer binnen de organisatie haalbaar is. De werkgever is verplicht een verzuimdossier bij te houden, waarin ook de rapportages van het Spoor 2-traject worden opgenomen. Het UWV controleert of de re-integratieverplichtingen volgens de WvP correct zijn nageleefd.
Hoe werkt een Tweede Spoor-traject?
1. Startfase: intake en driegesprek
Het traject begint met een intake waarin we de situatie van de werknemer in kaart brengen: wat zijn de mogelijkheden en beperkingen? Wat is er nodig om weer aan de slag te kunnen? Daarbij voeren we een driegesprek met de werkgever en werknemer, waarin wederzijdse verwachtingen, doelstellingen en werkwijze worden besproken.
2. Zelfonderzoek en arbeidsmarktoriëntatie
In deze fase onderzoeken we welke functies passend zijn en welke stappen nodig zijn om de kans op een nieuwe baan te vergroten. Onderwerpen die aan bod komen:
- Inzicht in eigen kwaliteiten en vaardigheden
- Cirkel van invloed en intrinsieke motivatie
- Beroeps- en arbeidsmarktoriëntatie
- Mogelijke bijscholing of omscholing
- Optimaliseren van cv en LinkedIn-profiel
3. Actieve arbeidsmarktbenadering
De volgende stap is het vinden van geschikte vacatures en het actief benaderen van de arbeidsmarkt, op een tempo dat aansluit bij de belastbaarheid van de werknemer. De begeleiding bestaat uit:
- Jobhunting: gericht zoeken naar passende vacatures
- Netwerken: benutten van contacten en verborgen vacatures
- Solliciteren: updaten cv, LinkedIn en oefenen van zelfpresentatie
- Proefplaatsing: opstap naar succesvolle plaatsing.
4. Nieuwe baan en afronding
Het doel van het Spoor 2-traject is dat de werknemer een duurzame en passende baan vindt bij een andere werkgever. De nieuwe functie moet aansluiten bij de belastbaarheid en mogelijkheden van de werknemer en voldoen aan de eisen van het UWV. Zodra een werknemer start in een nieuwe functie, kan indien nodig nazorg plaatsvinden, zoals coaching in de eerste periode van de nieuwe baan.
Werkvormen
Een Tweede Spoor-traject vraagt om maatwerk. Afhankelijk van de situatie en behoeften van de werknemer zet ik verschillende werkvormen in om inzicht te geven, zelfvertrouwen te versterken en de kans op een succesvolle re-integratie te vergroten:
- Gespreksvoering, testen en werkgerichte oefeningen
- ChatGPT als sparringpartner: Slimme en handige ondersteuning bij oriëntatie en solliciteren.
- Mindset en veerkracht: Doorbreken van belemmerende overtuigingen, cirkel van invloed en opbouwen van veerkracht.
- Mindfulness en stressmanagement: Omgaan met onzekerheid en verandering door middel van mindfulness-technieken.
- Inzet van netwerkcontacten: Netwerken is kansen creëren.
Door deze werkvormen te combineren, bied ik een praktische en doelgerichte aanpak, afgestemd op de persoon en de fase van het traject.
Hoe lang duurt een Tweede Spoor-traject?
Een Tweede Spoor-traject duurt meestal tot het einde van het tweede ziektejaar. Wanneer direct gestart wordt na het eerste ziektejaar, loopt het traject vaak ongeveer een jaar. Soms kan het traject eerder worden afgesloten als een werknemer sneller passend werk vindt.
Wie betaalt het Tweede Spoor-traject?
Een Tweede Spoor-traject is een wettelijke verplichting voor werkgevers volgens de Wet verbetering poortwachter. De kosten worden daarom volledig door de werkgever gedragen.
Waarom Tweede Spoor door Esther?
Een Tweede Spoor-traject vraagt om maatwerk en persoonlijke begeleiding. Als Noloc-erkend loopbaanprofessional bied ik begeleiding die voldoet aan de wettelijke eisen én aansluit bij de behoeften van werknemer en werkgever.
- Zeer ervaren met Spoor 2 begeleiding: Jarenlange ervaring in re-integratie en loopbaancoaching.
- Eén aanspreekpunt: Korte lijnen, directe communicatie en persoonlijke begeleiding.
- Rapportages: Resultaatgerichte rapportages die voldoen aan de eisen van het UWV.
- Offerte op maat: Deskundig advies én maatwerk afgestemd op de situatie.
Een succesvol Spoor 2-traject draait niet alleen om het vinden van een nieuwe baan, maar ook om duurzame inzetbaarheid. Ik begeleid werknemers niet alleen op werkzoekgebied, maar ondersteun ook bij het herstellen van zelfvertrouwen en energiebalans, zodat ze met plezier en vitaliteit weer aan het werk kunnen.
Met mijn ervaring, persoonlijke benadering en expertise zorg ik voor een praktisch en resultaatgericht traject waarin zowel de werknemer als de werkgever goed begeleid worden.
Meer weten? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.