
Je hebt een schat aan ervaring. Je kent je vak, weet wat werkt, en hebt al vele veranderingen meegemaakt. Je bent loyaal, betrokken en hebt in de loop der jaren stevig leren staan. Maar ergens wringt het. Je merkt dat de energie minder vanzelf komt. De rek lijkt eruit. Of je vraagt je af: Is dit het nou nog voor de komende jaren?
Een B&B in Frankrijk beginnen lijkt even aantrekkelijk als onrealistisch — dus wat dan wel?
Welkom in de fase waarin senioriteit en heroriëntatie elkaar ontmoeten.
In deze blog lees je hoe je als senior professional weer richting en werkplezier vindt — zonder rigoureuze keuzes, maar door stil te staan, te kiezen en ruimte te maken voor wat wél klopt.
De balans verschuift
Misschien merkte je het eerst lichamelijk: vermoeidheid, minder herstel, een korter lontje. Of je betrapte jezelf op steeds dezelfde gedachte: Ik wil wel, maar niet meer op deze manier.
Soms ligt het aan de organisatie. Maar vaak zit het dieper: wat jou jarenlang motiveerde, resoneert minder. Je waarden zijn aan het verschuiven. Je zoekt betekenis, autonomie, rust, of juist iets nieuws.
Hoe krijg je weer werkplezier terug?
Je hoeft niet rigoureus het roer om te gooien om je werkplezier terug te vinden. Maar het vraagt wel om stil te staan en eerlijk te kijken naar wat er speelt. Misschien is het al een tijdje zo dat je ‘doorgaat’, terwijl de voldoening afneemt. Dan is het tijd om te onderzoeken: Wat heb ik nodig om met energie en plezier te blijven werken?
Deze stappen kunnen daarbij helpen:
🔹 Maak de balans opnieuw op
Waar sta je nu? Wat heeft je werk je gebracht? Wat wil je behouden — en wat niet meer?
Kijk daarbij breder dan taken alleen:
Wat geeft je energie in je functie — en wat kost vooral energie?
Wanneer had je voor het laatst echt plezier in je werk?
Wat is er sindsdien veranderd of verschoven — in jezelf, je werkomgeving of je prioriteiten?
🔹 Stap uit de (aanklaag)modus
Als je merkt dat je steeds vaker moppert, klaagt of je niet gehoord voelt in wat je ziet en inbrengt, wees dan eerlijk tegen jezelf: dit is niet aantrekkelijk voor jezelf — en het draagt ook niet bij aan het creëren van kansen.
Het vergroot juist het gevoel van machteloosheid en bevestigt het idee dat je vastzit. Begrijpelijk, maar niet helpend.
Probeer het eens om te keren: waar heb je wél invloed op? Wat kun je zelf anders doen — in hoe je communiceert, waar je je op richt, of met wie je in gesprek gaat?
Uit de klaagstand komen betekent niet dat je je moet aanpassen of alles goed moet vinden. Het betekent: je blik richten op wat wél kan, en zo weer beweging creëren.
🔹 Spreek uit wat je wél wilt
Dat klinkt eenvoudig, maar is vaak het lastigst. Wat zou je willen bijdragen, betekenen, vormgeven? Wat wil je ervaren in je werk?
Je stem laten horen begint bij jezelf serieus nemen. En als je beter weet wat je wilt, kun je onderzoeken wat er al mogelijk is:
Komt er een functie vrij omdat een collega met pensioen gaat?
Is er een project, werkgroep of pilot die nieuwe kansen biedt?
Past een trend of ontwikkeling in de organisatie bij jouw talenten of interesses?
Soms liggen er meer kansen binnen handbereik dan je denkt — als je jezelf zichtbaar maakt.
🔹Maak ruimte tussen droom en realiteit
Als je al een tijd meedraait, kan er een spanningsveld ontstaan tussen wat je vanbinnen verlangt en wat je denkt dat nog realistisch is. Misschien lonkt er iets nieuws maar voelt je situatie complex. Er is werkdruk, mantelzorg, financiële verantwoordelijkheid. De toekomst lijkt al grotendeels ingevuld.
De balans opmaken betekent dan: ruimte geven aan beide kanten. Zonder je dromen meteen te willen realiseren, maar ook zonder ze af te serveren met ‘dat gaat toch niet meer’.
Sta eens stil bij de overtuigingen die je met de jaren hebt opgebouwd. Wat is écht waar? En wat ben je jezelf misschien gaan aanpraten om het overzicht te bewaren, of teleurstelling te voorkomen?
Juist dat onderscheid — tussen realiteit en ingesleten aannames — opent vaak een deur. Niet naar groots en meeslepend misschien, maar wel naar beweging die wél klopt.
🔹 Kijk opnieuw naar je rol
Misschien hoeft het niet groots of anders. Soms is een kleine aanpassing, een ander project of meer ruimte voor autonomie al genoeg om weer licht te voelen. Het kan ook zijn dat je toe bent aan een nieuwe vorm: van doener naar mentor, van meewerkend naar adviserend.
🔹 Zoek een sparringpartner
In je eentje blijf je vaak in kringetjes denken. Een coach, collega of klankbord kan je helpen om je eigen geluid weer helder te krijgen — én om keuzes te maken die passen bij wie je nu bent.
Verandering in gang zetten?
Merk je dat je in zo’n fase zit? Dat je voelt: er moet iets veranderen, maar nog niet precies weet wat of hoe?
In mijn Happy@Work coaching of tijdens een Loopbaan APK-wandeling onderzoeken we samen hoe jij weer werkplezier en richting vindt — op een manier die past bij wie je nu bent.
Met ruimte voor reflectie, realistische stappen en een frisse blik van buiten.
In mijn coaching help ik je om jouw patronen helder te krijgen, zodat je bewuster keuzes kunt maken die echt bij je passen. Of het nu gaat om grenzen stellen, re-integratie begeleiding, omgaan met perfectionisme of meer ruimte maken voor jezelf – samen kijken we wat jij nodig hebt.
Een vrijblijvende telefonische kennismaking is zo gemaakt!
Esther@esthervonfaber.nl of bel 06 14343430