Hoe zorg je ervoor dat je meer energie krijgt of voldoende opgeladen blijft, terwijl je in de maalstroom van je leven zit?
We hebben uit onze coachpraktijk de 11 beste reminders en tips verzameld die je kunnen helpen om je batterij weer op te laden!
1. Zelfzorg is geen luxe
Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je er ook voor anderen zijn en je werk met meer plezier en energie doen. Een cliché maar zo is het wel! Zet je zelf niet onder aan je to-do lijstje!
Praktische tips: (klik op balk)
- Zet eens op een rij wat je écht belangrijk vindt in je leven en/of werk. Welke waarden zijn belangrijk voor je?
- Las micro pauzes in: gedurende deze kortdurende herstelmomenten richt je je aandacht van buiten naar binnen en verleg je de focus van je gedachten naar je lichaam: Waar kan ik meer ontspanning toelaten in mijn lichaam? Heb ik een hoge oppervlakkige ademhaling of kan ik deze verdiepen? Adem eens bewust een aantal keren langer uit. Op het moment dat je concentreert op je ademhaling ben je in het NU.
2. Zorg voor goede balans tussen geven en nemen
Hoe staat het met jouw balans van geven en nemen? Werk je zo hard dat je te weinig aan jezelf toekomt? Ben je te druk met anderen waardoor je geen tijd meer voor jezelf overhoudt? Als je meer geeft dan neemt, dan denk je meer aan een ander dan aan je eigen behoeften. Je loopt het risico om zelf in de knel te komen en in de maalstroom van het moeten te komen.
Praktische tips:
- Hoe is het met jouw balans gesteld van geven en nemen t.a.v. verschillende levensgebieden (werk, gezin, sociale contacten, familie, sport/hobby). Welk levensgebied vraagt meer balans en hoe kun je hier invloed op uitoefenen?
- Start je dag met de vraag : wat is mijn intentie (i.p.v. doel) voor deze dag?
3. Alles wat je leuk vindt, is niet persé goed voor je
Alles wat je leuk vindt om te doen of af te spreken is niet per definitie goed voor je herstel of energiebalans! Stel je hebt een afspraak met een praatgrage vriend of vriendin waar je altijd mee in een café afspreekt. Dat kan natuurlijk leuk zijn, maar mogelijk niet goed voor jou: teveel prikkels, teveel lawaai, teveel praten en luisteren.
Praktische tips:
- Ben je iemand die veel leuk vindt, dan is het zaak keuzes te maken waar je JA of NEE tegen zegt. Herstelmomenten om op adem te komen zijn een voorwaarde om opgeladen te blijven. Altijd ‘aan’ staan kost energie, dat heeft niets te maken of iets wel of niet leuk is.
4. Kijk met energie scan ogen naar je weekplanning
Oefen jezelf om met ‘energie scan’ ogen naar je weekplanning te kijken. Welke afspraken kosten je veel energie of zijn prikkelrijk? Welke werkzaamheden leveren je energie op en welke niet? Als je weet wat je energie kost, is het zaak om andere keuzes te maken, herstelmomenten in te bouwen of je tijd anders in te richten.
Praktische tips:
- Hoeveel hersteltijd heb je nodig van een activiteit of persoon? Dit kan per situatie verschillen. Houd hier rekening mee met je dag/weekplanning.
- Wordt je bewust welke (zintuiglijke) prikkels je energie kosten en maak een bewuste keuze;
Geluid (bv. hoge stemmen) visueel (bv. scrollen door FB of Instagram, gewelddadige games) smaak (bv. koffie, alcohol) geuren (parfum) of combinatie van prikkels (bv. in café: je luistert naar je vriend, je hoort tegelijkertijd het geluid van het cappuccino apparaat, je ziet iets wat je afleidt en de muziek staat aan; of multi tasken: koken, tv aan, kinderen, partner die tegen je aan kletst).
5. Welke prijs wil je betalen voor wat je (niet) doet?
Eerlijk zijn naar jezelf en verantwoordelijkheid nemen zijn belangrijke sleutels om opgeladen te blijven. Misschien wéét je wel wat beter voor je is, maar doe je het ook? Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven, gezondheid en (werk)plezier.
Praktische tips:
- In welk teken staat jouw wkend? opladen of zo veel doen dat je maandag vermoeid start met een nieuwe werkweek.
- Stel je gaat een weekendje weg, waar kies je dan voor? Een prikkelarm natuurgebied of een prikkelrijke stedentrip?
- Realiseer je dat keuzes die je maakt niet voor altijd zijn! Iedere fase van het leven vraagt andere prioriteiten om je batterij opgeladen te houden. Niks is voor altijd. Relativeer jezelf door niet in zwart-wit denken te vervallen.
6. Ken jezelf en wees eerlijk
Bij punt 5 noemden we het al: eerlijk zijn naar jezelf is belangrijk. Dat betekent ook: hoe goed ken je jezelf in het omgaan met werkdruk en stressgevoeligheid ? Wat je 3 jaar geleden misschien nog fluitend aankon, kan inmiddels veranderd zijn. De een is nu eenmaal gevoeliger voor (stress) prikkels en werkdruk dan de ander. Dit kan ook per levensfase verschillen. Maar ook is het zo dat we allemaal een ‘basis constitutie’ hebben.
Praktische tips:
- Hoe is jouw constitutie? Hoe ben je gebakken? Hoe stressbestendig ben je werkelijk?
- Ben je iemand van veel of weinig slaap, wel/niet gevoelig voor een ritme en structuur, ochtend/avond mens, ben je een diesel die door kan blijven gaan of ben je iemand van regelmatig herstellen na een inspanning, wel/niet gevoelig voor hormonale schommelingen? En houd je daar wel voldoende rekening mee om opgeladen te blijven?
- Wat betekent dat voor de inrichting van je werk en leven? Welke keuzes wil je maken?
7.Wie je wilt zijn en wat zie je jezelf feitelijk doen
Ga eens bij jezelf te raden (en vergelijk je niet met anderen) welke plaatjes je in je hoofd hebt over hoe je zou moeten zijn, wilt zijn en wat je jezelf feitelijk (niet) ziet doen.
Praktische tips:
Schrijf eens voor jezelf op:
- Welke plaatjes of overtuigingen heb jij t.a.v. de rollen die je vervult in je leven? (werknemer, partner, ouder, familielid, vriend etc)
- Wat zie je jezelf feitelijk doen…
- Wat doe je niet wat je eigenlijk wel zou willen…
- Wat doe je wel wat je liever niet zou doen…
- Wat moet je allemaal van jezelf….En wat wil je…
8.Kort geluk- lange pijn of korte pijn-lang geluk
Stel jezelf eens deze vraag: Kies ik voor kort geluk en lange pijn of wil ik korte pijn en lang geluk?
Bijvoorbeeld :
- Kort geluk: Lekker lang scrollen door Instagram of op internet surfen. Dat betekent vaak lange pijn: een vol hoofd, geen tijd voor andere dingen, onrustig naar bed gaan, hoofdpijn etc.
- Kort geluk: lekker snoepen of teveel en ongezond eten. Dat betekent vaak lange pijn: overgewicht, te weinig beweging, slechtere gezondheid etc.
Pijn vermijden komt voort uit een afwachtende houding. Je kunt je gewone (bekende) gangetje gaan en je komt pas in actie als het probleem zich in alle heftigheid aandient. Je happy en vitaal blijven voelen vraagt meer eigen initiatief en doorzettingsvermogen. Je moet nu iets doen om daar op lange termijn plezier van te hebben. Hiervoor moet je preventief al in beweging komen!
Praktische tips:
- Welke ‘kort geluk- lange pijn’ bezigheden of gewoontes heb jij?
- Wat laat jij al te lang versloffen en vraagt echt om anders te gaan doen? (lang geluk). Wie of wat kan je hierbij helpen?
- Als je een gewoonte wilt veranderen, beperk je dan tot 1 actiestap(je) en wil niet alles tegelijk aanpakken.
Bedenk waar je als eerste succes mee kunt behalen en wat realistisch uitvoer baar is.
9. Verzet tegen ‘hoe het is’ loslaten
Als je merkt dat je in verzet bent, dat je niet weet hoe het tij te keren, dat je ergens vanaf wilt: realiseer je dan dat ‘in verzet’ zijn, je bakken met energie kost en je stress in je spieren geeft. Je zet als het ware je lichaam vast. En vaak heeft je innerlijke criticus ook nog commentaar hoe je (niet goed) bezig bent.
Praktische tips:
- Hoe zou het zijn om tegen jezelf te zeggen: ‘Laat me het maar ervaren, het hoort bij mij op dit moment in mijn leven; ik laat mijn verzet los’. Of: ik ontspan in dat wat is; het is even niet anders. Of: Dit gaat voorbij.
- Als je niet meer vecht tegen of vlucht voor onrust, dan kom je dichterbij acceptatie.
- Als je gevoelens en emoties meer toelaat, kan je levensenergie blijven stromen.
10. Er is maar één tijd en dat is jouw tijd
Er is geen verschil tussen werktijd en privétijd. Er is maar één tijd: jouw tijd!
Het begrip ‘tijd’ kun je op verschillende manier interpreteren maar is voor iedereen gelijk: we hebben allemaal 168 uur per week en dat zal altijd zo blijven. Het is aan jou om te bepalen wat je ermee doet. De tijd is dus niet te managen, je kunt alleen jezelf managen. Of anders gezegd: je kunt de wind niet veranderen, maar wel de stand van de zeilen.
Praktische tips:
- Zet eens op een rij waar je prioriteit aan geeft in jouw (levens)tijd.
- Bedenk waar je wél invloed op uit kunt oefenen en herken je excuus-zinnen of argumenten.
- Waar ben je aan gehecht geraakt in je denken of doen, wat je niet langer meer dient en/0f hebt los te laten.
11. Brein hygiëne: het (leren) managen van je herhalende gedachten
Herhalende gedachten en piekeren kosten veel (negatieve) energie. Ze houden je stress systeem in actie ook al is je lichaam in rust.
Vaak willen we van gedachten en gevoelens af komen. Maar hoe doe je dat? Anders met je gedachten om leren gaan is te trainen door bijvoorbeeld Mindfulness te beoefenen.
Mindfulness helpt je opmerkzaam te worden van je gevoelens, gedachten en je lichaam en de interactie tussen deze drie. Je leert je gedachten te observeren zónder er van af te willen of er mee samen te vallen. Je verschuift je focus van doen naar zijn.
Praktische tips:
- Gratis apps:
- De mindfulness (wit poppetje/blauwe achtergrond)
- De app van VGZ
- Meld je aan voor een Mindfulness training bij jou in de buurt. Deze wordt vaak door je ziektekostenverzekeraar vergoed. Of meld je aan voor een online Mindfulness training bij psychologiemagazine.nl. Ook is er een online training ‘stoppen met piekeren’ beschikbaar.
- Luister naar een podcast over stoppen met piekeren: spotify –> podcast–> zoekterm: ‘stoppen met piekeren’
Kom je er zelf niet uit of kun je wat hulp gebruiken om te zorgen dat je batterij opgeladen blijft?
Neem dan contact met me op: esther@vonfaberconsult.nl of 06 14343430
Deze blog is een co-creatie met Ria Freijsen.